Kan man føle sig alene selvom man har familie og venner?

depositphotos_40612441_s-2015

 Det korte svar er JA! Hvis du mærker et tomrum, en følelse af at savne meningsfulde relationer, nærhed og samhørighed med andre mennesker, så kan det defineres som ensomhed. Denne ensomhed er ikke betinget af, hvor mange mennesker du reelt er omgivet af. Den kan let opstå også i selskab med familie eller venner. Det handler dybest set om følelsen af at savne noget i livet.

Samfundet

Vi lever i et samfund i dag, hvor kontakten til andre mennesker aldrig har været tættere på. De sociale medier er lige ved hånden, og andre mennesker er kun en snapchat væk. I vores kultur er der hele tiden mange digitale fristelser lige ved hånden. Vi løber stærkt. Dette kan have en betydning for kvaliteten af det samvær, som vi har med vores omgivelser. Det er ikke ualmindeligt, at en cafetur bliver omdannet til et fotoshoot, hvor det kommer til at handle mere om, hvilke billeder der tiltrækker flest likes, fremfor hvordan det menneske vi sidder overfor reelt har det. Det skaber afstand og ikke nærvær.

Et problem er altså, at vi er sammen med andre uden egentlig at have vores opmærksomhed på den anden. Det er en nødvendighed for os mennesker at have meningsfulde nære relationer. Det varierer i høj grad, hvor stort et netværk vi har behov for. Fælles er, at vi alle har behov for mennesker omkring os, som vi føler, at vi kan dele vores liv og erfaringer med.

Socialt netværk

Hvis vi ikke føler, at vi har det sociale netværk, med den kvalitet, som vi ønsker, så påvirker det vores psyke. I værste konsekvens kan vi blive komme til at blive overvældet af følelser som tristhed og frygt, hvilket kan få stor betydning for vores livskvalitet.

Hos Fyns Psykologpraksis møder vi ofte mennesker, som af den ene eller den anden årsag er havnet i en følelse af ensomhed. Det er vigtigt at vide, at der er en vej ud af ensomheden. Du er ikke alene om, at kæmpe med følelsen af ensomhed. Vi arbejder med ensomhed på den måde, at vi hjælper dig med at undersøge, hvorfor ensomheden er opstået, og hvad det mere specifikt er, som du savner i dit liv.