Metakognitiv terapi

I denne artikel dykker Fyns Psykologpraksis ned i Megakognitiv Terapi for at give dig en bedre forståelse af, hvad denne terapiform er i stand til, samt hvilke begrænsninger terapiformen har.

Metakognitiv terapi (MKT) er en terapiform, som er udviklet til at hjælpe mennesker med at forstå og kontrollere deres tanker, i håb om at kunne forbedre følelsesmæssig velvære og adfærd.

Her kan du læse mere om metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er den nyeste trend indenfor psykologsamtaler og terapi

Hvad er metakognitiv terapi og hvordan virker det?

Hvad er meta

Hvad er Metakognitiv Terapi?

Grundprincippet i metakognitiv terapi er at fokusere på, hvordan vi tænker om vores tanker. Det handler om at lære at identificere og ændre de tankevaner, der kan gøre os ængstelige eller nedstemte. For eksempel kan det være, at vi bekymrer os for meget om fremtiden eller tænker negativt om os selv.

Ved at arbejde metakognitivt, er hypotesen at begrænse grublerier og komme ud af hovedet, ved at tanke anderledes omkring vores egne tanker.

Under en metakognitiv tilgang vil psykologen hjælpe klienten med teknikker til at distancere sig fra egne negative tanker. Dette kan gøres ved at se på tankerne som objekter i stedet for en integreret del af ens selv.

Metakognitiv terapi – en anderledes terapi form

Metakognitiv terapi adskiller sig fra mange andre terapiformer ved at ændre fokus fra selve lidelsen eller udfordringen og i stedet rette opmærksomheden mod, hvordan en person forholder sig til selve udfordringen. I stedet for at dykke ned i de specifikke symptomer eller årsager til en lidelse, undersøger metakognitiv terapi de tankeprocesser og tankevaner, der omgiver og forstærker problemet.

Denne tilgang giver klienten en større grad af kontrol over deres egne tankeprocesser og forsøger at hjælpe med at udvikle sunde strategier til at håndtere udfordringer og symptomer. Metakognitiv terapi anerkender, at det ikke er tankerne selv, der er problemet, men snarere hvordan vi reagerer på dem, der kan forstærke vores lidelser.

Fordele og ulemper

 Metakognitiv terapi (MKT) har både fordele og begrænsninger, som er vigtige at overveje og holde sig for øje, inden man vælger denne terapiform.

MKT skiller sig ud fra andre terapiformer gennem de teknikker, der bliver brugt i terapien. Teknikkerne fokuserer ene og alene på metakognition, eller med andre ord hvordan vi forholder os til vores grublerier.

Derfor er der i Metakognitiv terapi heller ikke et stort fokus på den udfordring, klienten oplever, men derimod mere et fokus på, hvordan klienten forholder sig til den.

Det er også vigtigt at understrege, at de individuelle mål for terapi kan variere fra person til person, og nogle klienter ønsker måske at reducere specifikke symptomer hurtigt, mens andre måske søger en dybere forståelse af deres tankeprocesser og personlige udvikling.

Der er en række begrænsninger at tage højde for i forhold til MKT, som er ikke nødvendigvis den bedste terapiform for alle. Den kan være mindre effektiv for nogle mennesker, især dem med komplekse udfordringer eller traumer og samtidig også hvis du ønsker at blive klogere på de grundlæggende reaktionsmønstre som ligger bag dine symptomer.

Det kan være gavnligt for mange klienter at dykke ned i problemet i problemet, for at få en bedre forståelse af sig selv, og dette er ligeledes en begrænsning i MTK, som fokuserer i højere grad på tankerne.

Det er ikke et Quick-fix for klienten at benytte MKT, som kræver arbejde og øvelse over tid. Det er derfor ikke en hurtig løsning, og det kan være udfordrende at ændre dybt forankrede tankevaner. MKT er ofte blevet proklameret som en hurtig og mere effektiv behandlingsform, men faktum er at det er en langsigtet terapiform, som kræver tid og engagement fra klienten på samme vilkår som alle andre terapiformer. Det kan tage flere sessioner at opnå betydelige resultater.

Samlet kan Metakognitiv Terapi være en værdifuld terapiform, der kan hjælpe klienter med at forbedre deres mentale sundhed og trivsel. Imidlertid er det vigtigt at huske, at ikke alle vil have gavn af denne tilgang, og at det er vigtigt at arbejde sammen med en kvalificeret psykolog for at evaluere, om Metakognitiv Terapi er den rette løsning for ens specifikke udfordringer.

Valget af terapiform skal afstemmes med klientens mål, men hvis det er svært at forholde sig til på egen hånd, så kan du altid tage kontakt til klinikkens personale – vi skal nok hjælpe dig med at finde den terapiform som passer bedst til dig. Kontakt os uforpligtende og hør nærmere – klik her!