10 gode råd om Stress – Forebyggelse og Håndtering

I det moderne samfund er stress ofte er en uundgåelig følgesvend, og netop derfor er det vigtigt at lære at sig redskaber til både stressforebyggelse og stresshåndtering.

I dette blogindlæg vil psykologerne i Odense give dig 10 gode råd til håndtering af stress, baseret på vores erfaringer som eksperter i stressbehandling.

Ved at følge disse råd kan du på egen hånd begynde at reducere stressniveauet og opnå en bedre livskvalitet.

Stress – Forebyggelse og Håndtering

Stressforebyggelse og stresshåndtering er en vigtig del af en sund og glædesfyldt tilværelse. Ved at følge disse 10 gode råd, baseret på ekspertisen fra psykologerne i Odense, kan du tage kontrol over din stress og opnå en bedre livskvalitet.

Husk at søge hjælp, når det er nødvendigt, hvis ikke du føler at du kan håndtere din stress på egen hånd – vi står klar til at hjælpe dig!

Stress – Forebyggelse og håndering.
Få hjælp til din stress ved psykolog i Odense.

Hvordan påvirkes mentaliseringen i en kærlighedsrelation?
  • Punkt 1 - Identificering af stressfaktorer

    Først og fremmest er det vigtigt at identificere, hvilke stressorer som udløser dine stressreaktioner.

    Psykologerne i klinikken i Odense anbefaler ofte, at du laver en liste over de ting, som skaber stressreaktioner i din krop.  Det kan være arbejdspres, personlige forpligtelser eller noget helt tredje. Stressfaktorer kaldes også stressorer, og når du har overblikket over disse, så kan du gå videre med næste trin i processen og begynde at tage konkrete skridt i forhold til at tackle din stress.

  • Punkt 2 - Identificering af stressreaktioner

    Punkt 2 hænger tæt sammen med punkt 1, idet du er nødt til at identificere både dine stressorer samt dine stressreaktioner, det vil sige hvordan din stress kommer til udtryk.

    Under et stresshåndteringsforløb hos i klinikken, dvs. ved en psykolog i Odense, vil vi hjælpe dig med identificering af disse stressreaktioner eller såkaldte stress-responser, men du kan også fint forsøge at gøre dette på egen hånd.

    Dette punkt er vigtigt, fordi dine stressreaktioner fortæller noget om alvorlighedsgraden af din stress og fungerer samtidigt som såkaldte stressindikatorer, hvilket betyder at du løbende kan måle på, hvorvidt dine stress forværres eller reduceres.

  • Punkt 3 - Grænsesætning og "Nej Tak"

    I den næste fase af din stresshåndtering, dvs. når du er blevet klogere på, hvilke stressorer samt hvilke stressreaktioner, som du har i dit liv, så er det tid til at gøre noget ved disse.

    Første trin i denne proces handler om, at afgrænse dig selv og passe på din energi – alt for ofte ser vi som psykologer, at mange mennesker har svært ved at sige “nej tak” og derfor kommer til at påtage sig alt for mange opgaver.

    Det betyder, at stress opstår som resultat af for mange krav, som ikke kan opfyldes i tilstrækkelig grad, da vi mennsker jo selvfølgelig kun kan udføre en vis mængder opgaver, før vi løber tør for energi.

    Derfor er det vigtigt, at begynde at “spare lidt op” på energikontoen og dermed ikke altid bruge alt den energi, som haves til rådighed. Der skal nemlig også være energi til overs til dig selv, og dermed ikke kun til alle andre.

    At få plus på “energi-budgettet” kræver, at du bliver god til at sætte grænser, sige “nej tak” og bevare energi nok til at du kan opnå noget af det, som du selv har behov for.

  • Punkt 4 - Prioritering, planlægning og tidstyring

    I forlængelse af punkt 3 kræves det også, at du bliver god til at prioritere din tid, planlægge samt styre din tid, for ellers hjælper dine redskaber omkring grænsesætning og evnen til “nej tak” ikke noget.

    Det er vigtigt at huske, at når din krop og din hjerne er udsat for meget stress, så bliver hovedet dårligere til at huske, koncentrere sig og tage gode beslutninger.

    Defor er det vigtigt, at du hjælper dig selv bedst muligt med disse ting, så du ikke overbelaster dig selv unødigt.

    Sørg for at lave en struktur for din hverdag, hvor du ikke har for meget på din “tallerken” og planlæg aftaler og arrangementer i god tid, så din hverdag er så forudsigelig som muligt.

    Det vil hjælpe dig til at kunne overskue hverdagen bedst muligt og det hjælper til at undgå unødigt udtrætning grundet en ustruktureret hverdag.

  • Punkt 5 - Motion og Velvære

    Vores psykologer i Odense anbefaler regelmæssig fysisk aktivitet, som passer til dine behov, dit stressniveau samt dine præferencer, det kunne f.eks. være gåture, løb eller yoga.

    Motion frigiver endorfiner, der forbedrer dit humør og reducerer stressniveauet. Det er en effektiv måde at reducere stress på, men det er vigtigt at du ikke stresser din krop med motion, det skal føles godt både før, under og efterfølgende.

    At “føles godt” betyder, at der gerne må være muskelømhed, når man f.eks. har trænet muskler som ikke er blevet brugt længe, mens motionen ikke skal medfører forværring af kropslig anspændthed eller konkrete muskel- og ledsmerter, som ikke er forbundet med den gode og sunde form for muskelømhed nævnt ovenfor.

    Er du i tvivl omkring, hvorvidt du presser kroppen for hårdt, så sørg for at konsultere din egen læge eller fysioterapeut.

  • Punkt 6 - Sund livsstil med glæde

    Det kan være en stor fordel, at opbygge en sund livsstil, både hvad angår kost, motion, alkohol og søvn, da alle parametre spiller en afgørende rolle under forebyggelse og håndtering af stress.

    Fyns Psykologpraksis opfordrer derfor også altid til, at man kigger nærmere på egen livstil i forhold om det er noget at “skrue på” vedrørende en afbalanceret kost, og herunder at undgå skadelige vaner som f.eks. rygning og overdreven alkoholindtagelse. En sund krop bidrager til en sund sindstilstand, og krop og sind hænger uløseligt sammen.

    Det er vigtigt at udvikle sunde og positive coping-/mestrings-strategier til at håndtere stress. Psykologerne i Odense foreslår defor også aktiviteter, der giver dig både glæde og afslapning samtidigt.

    Eksempler herpå kunne være at læse en god bog, lytte til afslappende musik, fordybelse i håndværk såsom at male eller lignende samt gå ture ude i naturen. Disse aktiviteter kan hjælpe dig med at reducere stress og genopbygge din energi.

  • Punkt 7 - Afslapningsteknikker

    Psykologer i klinikken i Odense anbefaler endvidere, at eksperimentere med forskellige mindfulness- og afslapningsteknikker, såsom vejrtrækningsøvelser med dybe ind- og udåndinger, meditation eller yoga. Disse teknikker kan hjælpe med at berolige sindet og reducere stress, både “lige-nu-og-her” samt som forebyggende redskaber på længere sigt.

    Der findes en utrolig mængde gratis øvelser af ovenstående slags på blandt andet YouTube, men sørg altid for at udføre disse i et fortroligt miljø og med eksperters rådgivning og vejledning.

  • Punkt 8 - Forbedring af søvn

    Din søvn er noget af det absolut vigtigste at holde fokus på, såfremt du oplever stressreaktioner – både forebyggende og under stresshåndtering.

    Når du sover godt, hjælper du også din hjerne med at restituere og det betyder, at du under en god og kvalitetsfyldt søvn “nulstiller” hjerne og give den de bedste forudsætning for at udvaske affaldsstoffer fra dagens stressoplevelser.

    Derfor vil vi som psykologer altid understrege, at god søvnhygiejne er afgørende for den mest effektive stresshåndtering og for at komme sig ovenpå en stresset periode.

  • Punkt 9 - Støtte hos familie og venner

    Det er altid en fordel, at have gode relationer som kan hjælpe dig med støtte under håndtering af din stress.

    Således er det anbefalelsesværdigt, at åbne op for dine nærmeste og dele dine bekymringer og stress-tanker, såfremt du har fortrolige i din omgangskreds, som du kan få hjælp fra.

    Dine pårørende hjælper dig bedst ved at give dig opbakning og et sted, hvor du kan få luft for dine tanker. Skal de hjælpe gennem rådgivning og perspektiv-tagning på situationen, så kræver det at de selv har forstand på denne type rådgivning, hvilket til tider at bedre at overlade til professionelle – f.eks. psykologerne i klinikken her i Odense eller vores online psykologer.

  • Punkt 10 - Professionel hjælp

    Er din stressreaktion for overvældende til, at du føler dig i stand til at gennemgå ovenstående punkter på egen hånd, så er det en god investering at søge professionel hjælp.

    Du kan spørge dig selv om, hvorvidt stressen påvirker dit daglige liv i et omfang, hvor det hele bliver så uoverskueligt, at du ikke kan se dig ud af din stress?

    I det tilfælde vil vi anbefale dig, at du tager kontakt til psykologerne i klinikken med det samme – vi har ekspertise i stresshåndtering og kan give dig individuel rådgivning og effektive redskaber til at tackle stress hurtigst muligt.

    Psykologerne i klinikken vil hjælpe dig med både at identificere eventuelle underliggende årsager til stress samt arbejde med dig på at skabe positive forandringer i dit liv.

    Kontakt os uforpligtende og hør nærmere om dine muligheder for psykologsamtaler i Odense uden ventetid – vi hjælper dig også online, hvis du foretrækker det!

Kan man komme sig efter stress?
Det korte svar er ja!

Ja, mentalisering kan trænes!

Er det muligt at komme igennem stress?

Det er vigtigt at huske på, at alle mennesker er forskellige og har forskellige processer igennem livet – det samme gælder i forhold til stressbehandling og stresshåndtering fremadrettet.

Når det er sagt, så er det også vigtigt at vide, at det bestemt er muligt at komme ud som et andet menneske efter en stressreaktion.

Med det menes at det altid er muligt at vende en krise til noget konstruktivt, og det kan godt være at man ikke kan helt det samme som før stressen satte ind, men succeskriteriet ligger også oftere i at komme ud på den anden side, med ny erfaring, ny viden, selvindsigt og flere redskaber til at kunne håndtere og forebygge stress i fremtiden.

Har man været meget stresset i rigtig lang tid, så vil det at “komme ud på den anden side” ofte medfører, at det er tid til at skifte livsstil og leve et mere nærværende og meningsfuldt liv, med fokus på nutiden frem for at flyve igennem livet med et alt for højt tempo og uden tid til ro, nærvær og nydelse.

Har du spørgsmål til psykologsamtaler og stresshåndtering, så tøv ikke med at kontakte os helt uforpligtende og hør nærmere.